KASTRACE KOČKY

16.03.2014 11:41

Všeobecně vžitý názor, že by každá kočka měla mít alespoň jednou za život koťata,  je pověra. Naopak vykastrování jedinci se méně toulají, drží se tzv. doma a tak mají menší šanci se zranit nebo se nakazit infekčními onemocněními.  Nejběžnějším důvodem ke kastraci je však prevence nežádoucího zabřeznutí kočky.  Kastrace je také preventivním zákrokem, který výrazně snižuje riziko nádorového onemocnění vaječníků, dělohy a mléčné žlázy.

Nejvhodnější období pro kastraci je doba po prvním „mrouskání“  tj. po  kočičí říji.  Ta se běžně objevuje kolem půl roku stáří kočky, nejčastěji na jaře. Kočky jsou v tomto období neklidné, méně přijímají  potravu, častěji močí, mají výrazné hlasové projevy a často se snaží uniknout ven.  Říje trvá 3-15dní.

 Při kastraci kočky jsou odstraněny vaječníky a v případě změn na děloze i celá děloha. Jedná se o drobný chirurgický zákrok, který se provádí v celkové anestézii. Z tohoto důvodu je u kočky nutná před zákrokem minimálně 12-ti hodinová hladovka.  Operace obvykle trvá přibližně 30min.  

Pooperační péče není nijak náročná. Kočku je potřeba nechat na teplém, klidném a bezpečném místě až do jejího úplného probuzení.  První krmení po zákroku se nechává většinou až na druhý den. Pro rychlé hojení je důležité zamezit lízání operační rány. Stehy se vytahují přibližně za 10 dní po operaci.

Po kastraci doporučujeme zvážit i úpravu krmení. Někteří jedinci se stanou línějšími a mají sklony k obezitě. Můžete proto kočce podávat specielní krmení pro kastrované kočky.